RomaniaStiri
Tendencia

Un nou derapaj în interiorul bisericii. Reacția BOR a venit imediat: „Mesaje razna la realitate” Citeşte întreaga ştire: Un nou derapaj în interiorul bisericii. Reacția BOR a venit imediat: „Mesaje razna la realitate”

Protosinghelul Teodosie Paraschiv, duhovnicul Mănăstirii Durău, a ținut mai multe cuvântări în care a promovat teorii ale conspirației privind vaccinul anti-COVID, susținând că totul este o conspirație a „Guvernului Mondial creat de extratereștri”, care vrea să controleze oamenii prin cipurile din vaccin, relatează publicația locală Reporter de Iași. „Te vaccinezi, ți-ai semnat condamnarea la moarte. Să nu vă otrăviți copiii!”, le-a spus preotul credincioșilor.

Afirmațiile starețului Teodosie Paraschiv că „vaccinarea e o condamnare la moarte” și că „vaccinul otrăvește copiii” sunt contrazise de dovezile științifice. Deciziile medicale care afectează viața dumneavoastră ar trebui discutate cu medicul.

UPDATE ora 12:30: Într-o reacție oferită printr-un comunicat de presă, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, transmite că „Biserica dezavuează ferm aceste mesaje absurde care nu au nicio legătură cu realismul autentic creștin, cu iubirea de semeni, ci doar cu sfidarea unei realități imediate îmbibate de suferință și moarte”.

„Asemenea mesaje razna la realitate, toxice pentru organismul comunitar confruntat acum cu efectele tragice ale antivaccinismului alimentat de conspiraționism apocaliptic și esențialmente anticreștine, compromit grav nu doar persoanele care le debitează iresponsabil, ci și pe cei ce le răspândesc în diverse medii. Efectul lor este unul total smintitor”, declară Vasile Bănescu într-un comunicat de presă.

El cere centrelor eparhiale de care aparțin preoții care transmit astfel de mesaje să „sancționeze derapaje impardonabile ce afectează profund nedrept imaginea Bisericii Ortodoxe”.

Teodosie Paraschiv, care deține al doilea cel mai important grad în rândul monahismului, cel de protosinghel, și-a adunat toate teoriile conspirației într-o carte și un CD și le vinde la biserică.

În acest volum sunt susținute conspirații precum implantarea de cipuri, controlarea funcțiilor organismului prin rețelele 5G, teoria cu nanoparticule, oameni de care se lipesc magneți la locul injecției. Vaccinul este considerat otravă, însăși existența acestei pandemiei este negată. Scopul ar fi, susține preotul, reducerea masivă a populației de pe Pământ și instalarea unui Guvern mondial. Extratereștii, roboții și corpurile clonate nu lipsesc din colecția de teorii ale conspirației promovate de duhovnic în fiecare duminică, la slujbă.

Potrivit propriei prezentări pe care și-o face în CD-ul cu teorii ale conspirației, Teodosie Paraschiv a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu în anul 1989, unde a urmat și cursurile de doctorat.

„În perioada 1989 – 2005, a lucrat în administrația bisericească, mai întâi ca funcționar administrativ, apoi ca secretar și consilier eparhial. În această perioadă a coordonat lucrările de pe șantierul Centrului Cultural-Pastoral Sf. Daniil Sihastru de la Durău (1992-1995), a fost director general al Fabricii de cherestea Sf. Troiță de la Mănăstirea Neamț (1996-1999), a îndrumat activitatea Postului de radio Trinitas în calitate de director tehnic (1999-2001), a coordonat Departamentul de Producție multimedia al Arhiepiscopiei Iașilor (2001-2005)”, se arată în respectiva prezentare.

  • Patriarhul Daniel le-a cerut preoților să se abțină

După ce mai mulți ierarhi ortodocși au promovat teorii ale conspirației sau informații false despre vaccinarea anti-COVID, într-o scrisoare de circuit intern, Patriarhul Daniel a recunoscut că BOR are multe „petiții și plângeri” de la credincioși. El le-a solicitat prelaților să se abțină de la comentarii despre vaccin și pandemie.

„Vă solicităm, Înaltpreasfinția Voastră, să evitați exprimările publice referitoare la subiecte politice și medicale pentru care clericii nu sunt calificați și să aveți o atitudine pastorală conformă cu prevederile canonice, statutare, regulamentare și cu hotărârile Sfântului Sinod, pentru a confirma că Biserica Ortodoxă Română este cu adevărat un factor al păcii sociale în această perioadă dificilă pentru toți românii”, era îndemnul făcut de Patriarh.

Printre ierarhii care au promovat teorii ale conspirației s-au numărat Ambrozie de la Giurgiu și Teodosie de la Constanța.

În schimb, alți preoți au ales să invite medici să le vorbească credincioșilor despre vaccinul împotriva COVID-19 sau au făcut apel să nu mai ceară sfaturi de la preoți, ci să se îndrepte spre specialiști.

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba