ExterneStiri

Scandalul submarinelor. Boris Johnson a încercat să îl calmeze pe Emmanuel Macron în „frangleză”: „Donnez-moi un break”

În plin scandal provocat de pactul pentru construcția de submarine, încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit, premierul britanic Boris Johnson a încercat să calmeze spiritele transmițând Franței un mesaj în „frangleză”.

„Cred că a venit timpul ca unii dintre prietenii noştri cei mai dragi din lume să-şi revină vizavi de toate astea”, le-a spus el jurnaliştilor britanici în timpul unei vizite la Washington, folosind o expresie pe jumătate în franceză pentru „get a grip” (a-şi reveni, a-şi recăpăta controlul), respectiv „prenez un grip”.

„Donnez-moi un break (daţi-mi un răgaz)”, a continuat el, tot în „frangleză”. „Este în mod fundamental un mare progres pentru securitatea mondială. Sunt trei aliaţi care împărtăşesc aceleaşi valori care strâng rândurile şi creează un nou parteneriat pentru împărtăşirea tehnologiei”, a mai spus Johnson.

Parteneriatul strategic pentru regiunea indo-pacifică încheiat între Washington, Londra şi Canberra, care vizează limitarea influenţei chineze în regiune, are drept primă consecinţă ruperea unui important contract de furnizare de submarine convenţionale încheiat de Franţa cu Australia.

Pentru a-şi exprima furia, Franţa şi-a rechemat ambasadorul în SUA, un act fără precedent faţă de acest aliat istoric, precum şi pe cel din Australia, ţara în care a început criza.

Acest parteneriat «nu este exclusiv, nu încearcă să excludă pe nimeni. Nu îşi propune să vizeze China, de exemplu», a afirmat Boris Johnson. «El vizează intensificarea legăturilor şi prieteniei între trei ţări de o manieră care, cred, va fi benefică pentru lucrurile în care credem», a mai spus şeful guvernului britanic.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să aibă miercuri o discuţie telefonică cu omologul său american Joe Biden privind criza submarinelor.

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba