RomaniaStiri

Locurile mirifice de la lacul Buda, unde îşi are obârşia râul Argeş. Au apărut în urma retragerii gheţarilor.

Declarat zonă naturală protejată în anul 2000, lacul Buda din Golul alpin Moldoveanu – Capra are statut de monument al naturii. Priveliştea pe care o oferă e impresionantă, ca şi traseul până la lac, unul nelipsit însă de riscuri.

Dacă paşii te poartă în zona centrală a Munţilor Făgăraş, prin aria protejată (de interes naţional) Golul alpin Moldoveanu – Capra, aflată între cel mai înalt vârf din Carpaţii româneşti, Moldoveanu (2.544 metri) şi Vârful Capra (2.494 metri), la sudul traseului principal de creastă dai de lacul Buda.

Situat la o altitudine de 2055 m, lacul străjuit de vârfurile Arpaşul Mic, Arpaşul Mare şi Buda şi întins pe aproape o jumătate de hectar (0,40 hectare) are origini glaciare. «Procesele glaciare, acţiunea erozivă a gheţarilor în timpul ultimelor două glaciaţiuni pleistocene (Riss şi Würm) a determinat apariţia elementului, formei integrate de relief glaciar montan numită cuvetă lacustră glaciară, care este, asa cum sugereaza si numele, o escavatie în formă de cuvă.

Această cuvetă glaciară s-a transformat în lacul glaciar Buda în urma retragerii gheţarilor şi acumulării apei», explică, pentru «Adevărul», geologul şi activistul de mediu Robertin Rusu. „Obârşia râului Argeş se află în lacul Buda» Declarat, în urmă cu 11 ani, prin Legea Nr.5/ 6 martie 2000, zonă naturală protejată, lacul din Golul alpin Moldoveanu – Capra este şi locul în care îşi are originea Valea Buda, care împreună cu Valea Capra formează râul Argeş.

«Lacul glaciar Buda este un lac glaciar de adâncime mică (-2.7m), cu pantă liniară, puternic colmatat şi reprezintă izvorul principal al sistemului hidrografic Argeş. Se poate spune astfel că obârşia râului Argeş se află în lacul Buda din masivul Făgăraş, mai precizează, pentru «Adevărul» geologul şi activistul de mediu Robertin Rusu.

Când şi cum poţi să ajungi la lacul Buda Ca să ajungi în Golul alpin Moldoveanu – Capra, apoi la lacul Buda urmezi Transfăgărăşanul, Curtea de Argeş – Albeştii de Argeş – Mioarele – Rotunda – Căpăţânenii Ungureni – Cabana Capra, apoi iei la pas traseul principal de creastă până când ajungi în sectorul dintre Monumentul Nerliger şi Vârful Parul de Fier.

În sudul acestei porţiuni, în căldarea glaciară din dreapta traseului de creastă dintre vârfurile Arpaşul Mare (2.468 m) şi Arpaşul Mic (2.460 m) e.Buda, întinderea de apă ce te fascinează odată cu întreg peisajul cu morene, păşuni, zone împădurite. Riscuri Pe tărâmul rupt parcă din poveşti poţi ajunge însă în siguranţă doar până la primele căderi de zăpadă, când apare riscul de avalanşă, unul extrem de mare (şi nu doar în toiul iernii).

În sezonul rece, accesul spre lacul Buda e doar pentru alpiniştii experimentaţi şi doar atunci când condiţiile meteo sunt favorabile. De reţinut că nici chiar vara/toamna traseul şi zona, în general, nu sunt lipsite de pericole.

În urmă cu câţiva ani, după o noapte albă, petrecută alături de trei turişti cu probleme în creasta Făgăraşului, S.P.J. Salvamont Argeş şi S.P.J. Salvamont Sibiu au intervenit la solicitare (prim-ajutor, transport şi predare echipaj elicopter SMURD Bucureşti) în cazul unui turist de 26 de ani, din Constanţa, care a suferit multiple traumatisme severe în urma căderii (aprox. 150 m) pe versantul abrupt al vârfului Arpaşu Mic (spre lacul Buda). Din fericire, printr-un miracol, victima a supravieţuit.

Sursa: adevarul.ro

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba