SportStiri

Pas important către implementarea VAR în Liga 1: a început pregătirea arbitrilor.

Federația Română de Fotbal a anunțat că a început pregătirea practică a arbitrilor pentru utilizarea tehnologiei arbitrajului video, proiect în cadru de implementare în Liga 1.

Simulatoarele de pregătire a arbitrilor au fost deja instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor, urmând ca pregătirea practică a arbitrilor să înceapă în curând. În acest sens, arbitrii au început deja să se „familiarizeze” cu simulatoarele în cauză, se arată pe frf.ro.

Mai jos, următoarele etape pentru implementarea sistemului de video-arbitraj: 

 • „Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare).
 • Analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci.
 • Asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren.
 • Simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video.
 • Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție.
 • Jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren”.

 •  Arbitrii se vor antrena pe 3 simulatoare
 • Firma EAD, care deține drepturile TV din Liga 1, s-a angajat în primăvară, atunci când a fost semnat acordul de colaborare dintre FRF și LPF, pe tema arbitrajului video, că se va ocupa de achiziționarea acestor echipamente.

  Debutează în play-off?

  În momentul în care FRF și LPF au anunțat că s-au înțeles în privința costurilor pentru activarea sistemului de arbitraj video, Răzvan Burleanu, șeful de la Casa Fotbalului, a oferit și termenul la care se dorește a fi activ: debutul părții a doua a campionatului actual, adică startul play-off-ului.

  Acesta e programat pentru weekendul 12/13 martie, ceea ce înseamnă 6 luni din acest moment.

  În mod normal, e nevoie de 8 luni de pregătire, teoretică și practică, de la debutul lansării programului VAR, pentru ca o competiție să primească OK-ul din partea FIFA, însă CCA a realizat deja pași importanți până acum.

  În urmă cu un an a organizat mai multe cursuri teoretice și acum nu trebuie să plece de la zero, astfel că programul se află încă în targetul programat, iar play-off-ul și play-out-ul ar putea beneficia în primăvara lui 2022 de ajutorul arbitrajului video.

  Sursa: gsp.ro

  Publicaciones relacionadas

  Deja una respuesta

  Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

  Botón volver arriba