DiasporaExterneStiri

Comisia Europeană a transferat Italiei primele 24,9 miliarde de euro din cadrul PNRR

Comisia Europeană a acordat vineri 24,9 miliarde de euro Italiei, o primă tranşă pe care această ţară o are de primit în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), programul de reforme şi investiţii prin care statele membre UE sunt finanţate prin intermediul fondului european de redresare post-pandemie „NextGenerationEU”. Italia este cel mai mare beneficiar al acestui fond, urmând a primi, în total, 191,5 miliarde de euro (68,9 miliarde în granturi şi 122,6 miliarde în împrumuturi, informează Comisia Europeană.

Astfel, suma transferată Italiei reprezintă 13% din totalul banilor pe care Roma îi are de primit în cadrul PNRR, sub formă de granturi sau împrumuturi.

Granturile sunt o formă de finanțare complementară în care UE nu acoperă 100 % din costurile unui proiect. Cu alte cuvinte, proiectul care primește un grant trebuie finanțat parțial de către organizația sau statul beneficiar (cofinanțare).

Italia este uuna dintre primele ţări europene care primeşte alocaţii PNRR din partea Comisiei Europene.

„Prin acest prim transfer de fonduri către Italia, din cadrul proiectului NextGenerationEU, lansăm proiectul de redresare a acestei ţări. UE a stat solidară alături de voi de-a lungul întregii crize prin care am trecut”, a declarat preşedinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen.

Peste 32 de miliarde din granturile PNRR destinate Italiei vor finanţa tranziţia către o „economie verde”, în care regiunile ţării să fie unite de reţele de transport feroviar de mare viteză, piste de bicicletă, linii de metrou, tramvaie, autobuze cu emisii zero de carbon, precum şi construirea de staţii de încărcare a maşinilior electrice

Alte 13,4 miliarde urmează a fi investiţi în tehnologii digitale pentru companii. 26 de miliarde vor fi destinaţi creşterii şi dezvoltării centrelor pentru copii, reformei în educaţie şi în de pe piaţa muncii. Alte 3,7 miliarde de euro din granturi vor finanţa reforma în administraţie.

În total, UE va aloca statelor membre fonduri PNRR în valoare totală de peste 723 miliarde de euro.

Din fondul „NextGenerationEU”, finanţat prin constituirea de datorie comună de către statele membre cu ajutorul unor credite contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare, statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi pentru reforme şi investiţii cuprinse în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR).

Sursa: Digi24

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba