ExterneStiri

Proiectul ambițios al japonezilor menit să ţină departe de orașe urșii periculoși

V-aţi gândit vreodată că soluţia contra atacurilor tot mai numeroase ale urşilor ar putea fi tehnologia de recunoaştere facială? Japonezilor le-a trecut deja prin cap şi au început un proiect ambiţios care ar putea să ţină departe, fără violenţă, mamiferele periculoase.

Probleme mari cu urșii au și japonezii. Dar, în timp ce la noi se vorbește doar de metoda brutală și definitivă a vânătorii pentru a ține populația sub control, japonezii și-a propus să utilizeze recunoașterea facială pentru identificarea urșilor agresivi. Ca și la noi, și în Japonia urșii se aventurează din ce în ce mai mult în zonele urbane și numărul de atacuri ale acestor periculoase mamifere sunt în creștere. Oficialitățile din orașul Shibetsu speră că inteligența artificială îi va ajuta la o mai bună gestionare a situației. Deși figurile de urs par foarte asemănătoare, există mici diferențe cum ar fi distanța dintre ochi și nas care permit tehnologiei de recunoaștere facială să-i identifice pe scandalagii.

Pentru ca sistemul să funcționeze, tehnologia necesită un minim de 30 fotografii ale feței fiecărui urs, luate din față. Lucrătorii de la Centrul de informații Shiretoko au plasat camere automate de-a lungul traseelor preferate de giganticele mamifere pentru a strânge datele necesare, dar până în prezent nu au reușit să adune suficiente imagini. Asta pentru că sunt puține șanse ca un urs să privească direct spre cameră. Însă echipa este perseverentă și speră că, în curând, va avea toate imaginile necesare.

Nu e prima dată când o astfel de tehnologie a fost utilizată pe aceste animale: în urmă cu câțiva ani, cercetătorii din SUA și din Canada au implementat un sistem similar în încercarea de a evalua numărul populației din parcurile naționale. În 2019, Japonia a înregistrat aproximativ 150 de atacuri cu urși, o cifră marcând cea mai mare creștere a acestor incidente într-un deceniu. Experții declară că acest lucru s-ar putea datora unui deficit de alimente din habitatul natural care-i determină să se aventureze mai departe, în căutarea hranei.

Alte eforturi de a alunga urșii din orașele japoneze au inclus robotul «Monster Wolf» care scoate sunete înfricoșătoare, menite să-i țină departe de zonele citadine.

Sursa: Digi24

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba