ExterneStiri

Marea Britanie respinge planul de negociere post-Brexit al UE asupra Gibraltarului pentru că „subminează suveranitatea britanică”

Guvernul de la Londra cere Uniunii Europene să „regândească” planul publicat privind negocierile post-Brexit asupra Gibraltarului, pe motiv că „subminează suveranitatea britanică” asupra acestui teritoriu, informează Reuters.

În opinia Comisiei Europene, ideile cuprinse în proiectul de mandat de negociere ar avea un efect pozitiv asupra populaţiei care trăieşte şi munceşte de ambele părţi ale frontierei dintre Spania şi Gibraltar, menţinând în acelaşi timp integritatea pieţei comune a UE.

În schimb, ministrul de externe britanic Dominic Raab consideră că acest plan intră în conflict cu acordul-cadru pe care Regatul Unit, Spania şi Gibraltarul l-au convenit în decembrie anul trecut – înaintea ieşirii efective a Regatului Unit din UE – pentru a garanta mobilitatea la frontieră şi libera circulaţie.

Planul european »urmăreşte să submineze suveranitatea Regatului Unit asupra Gibraltarului şi nu poate fi o bază de negociere (…) Solicităm UE să-l regândească», a indicat responsabilul britanic, citat de Agerpres.

Conform unui oficial de la Londra, unul din elementele sesizate în planul UE este că Spania va putea desfăşura controale la graniţe şi acţiuni de supraveghere în porturile, aeroporturile şi apele Gibraltarului. Or, conform acordului convenit în decembrie, acest rol ar trebui să revină agenţiei europene Frontex.

Sursa: DIGI24

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba